Didaktisk reflektion
Maya Svarén S192358
Vad jag har tagit med mig från kursen när det gäller att planera och genomföra en väl fungerade bildundervisning
Det jag har tagit med från denna kurs är att de praktiska ämnerna handlar inte bara om kunskaper inom just det ämnet, det har också en stor betydelse inom den inviduella utvecklingen. Elever ska få kunskaper inom ämnet men också förståelse varför dessa kunskaper är viktiga i deras lärande. Praktiska kunskaper är inte det enda utan kunskaper som också utvecklar eleverna inviduellt samt deras identitet är också en viktig del i estetiska och praktiska ämnen. Estetiska ämnen har ett eget språk och med språk kan vi hjälpa elever att kunna uttrycka sig på ett sätt där ord inte kan nås. I undervisningen ska det finnas förutsättningar så att elever utvecklar sin förmåga att undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder och kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner (Skolverket, 2019).
Det jag märkte under min VFU tid var att min handledare hade sällan en planering inför sina lektioner och istället togs elever individuellt när det kom in i bildsalen. En gemensam genomgång där man fångar upp eleverna inför en lektion blev aldrig av och vissa elever fick sitta flera minuter och vänta på att få instruktioner till vad de skulle arbeta med. Detta resulterade till att det aldrig blev någon tydlig utveckling i arbeten. Elever började ofta på något nytt varje lektion men fortsatte sällan och blev därmed aldrig klara med arbeten det gjorde. Elever fick aldrig en genomgång eller en beskrivning för mål och syfte till det olika uppgifterna. Detta led till att elever saknade drivkraft samt en egen vilja att utvecklas och blev lätt distraherade av andra saker. Min handledare dokumenterade aldrig eller samlade aldrig in arbeten, utan när elever blev klar med en uppgift fick elever ta hem det eftersom de saknade mappar att lägga sina arbeten i. Något som min handledare också valde att inte ge ut eller under en lektion låta elever skapa egna mappar.
Elever ställer ofta frågan " varför har vi bild?" och jag som lärare ska kunna besvara fråga. Inför varje undervisning ska det finnas en utvecklande didaktisk planering där man tydligt är medveten om hur, vad och varför saker görs inom ämnet. Genom detta sätts det mål för undervisningen i form av lärandemål som är ett stöd för elever (Åsnén 2019 s.77). Elever får i undervisning praktiska kunskaper samt förståelse för vad ämnet bild innebär. Detta skapar också underlag inför bedöming och betyg. Som lärare ska jag kunna vara rättvis och saklig och undvika otillbörig påverkan när det kommer till bedöming och betygsättning (Studielitteratur s.285). För att kunna uppnå detta som bildlärare måste jag alltid sträva efter en tydlig planering och skapa underlag för att jag ska kunna bedömma elever samt att med en tydlig planering blir eleverna mer delaktiga i underivsningen och förstå dess syfte.
Eftersom mycket nya kunskaper tillkommer under en arbetsprocess, något som G. Åsén argumentar i sin bok Bildundervisning och lärande genom bilder (2017), sker elevernas process och kunskapsutveckling i bildämnet genom olika aktiviteter och tankeprocesser. Är det vikigt att jag som lärare är aktiv och har en ständig kontakt med eleverna - både muntligt, praktiskt och skriftligt. Som lärare har jag ansvar inte bara för att elever lär utan också för vad de lär sig ( Studielitteratur s.286). Estetiska ämen har alltid en pågende process och slutresultaten inom ett arbete är bara en del i det stora hela. Frånvaro både lärare och elev kan påverka undervisning, betyg och bedöming. Därför är de viktigt att jag som lärare har förtroendefulla relationer med elever i alla tre punkter, muntligt, skriftiligt och praktiskt för att elever ska få en rättvis och välutvecklad undervisning och bedömning.
Hållbarhetsperspektivet på hållbar bildundervisning.
Detta kan också kopplas in i hållbarsperspektivet gällande bildundervisningen. Genom att ha en tydlig pedagogisk kommunikation med eleverna, får elever en förståelse över materialet i bildsalen och tar vara på materialet som det använder. Hållbar utveckling kan handla om flera delar t.ex genom att ta hand om materialet på rätt sätt så kan flera kan använda det och materialet håller längre. När det finns en tydlig planering så minskar risken för spill samt att man håller sig till tillhörande material. Elever som får reflektion och kontinuerlig feedback både skriftligt, muntligt och praktiskt, får också möjligheten till att reflektera i val av material inför kommande arbetsuppgifter. Elever för en djupare kunskap inom materiallära samt lär sig att reflektera och argumentera varför visst material är bättre för vissa uppgifter.
Projekt som inkluderar elever in i undervisningen samt hållbarutveckling kan vara t.ex att det tar med saker hemifrån t.ex. återvinningsmaterial för att skapa olika konstverk. Marie Falén berättar i sin föreläsning ” Bildundervisning och hållbarhet” ( 2020-7-04) att ett bra sätt att arbeta med hållbar utveckling är att utgå från elever, elever får samla in återvinningsmaterial och skräp hemifrån eller från skolan. Eleverna ser hur mycket skräp slängs hemma eller i skolan under en viss tid samt får möjligheten att arbeta med annorlunda material.
Som lärare är det viktigt att elevers tänkande inom hållbar utveckling utvecklas tillsammans med deras kreativitet och behov. Får eleverna möjlighet till detta kommer elever gör val som är hållbart både för deras närmiljö men också för samhället.
Vad behöver jag arbeta vidare med för att stärka mitt kunnande i bildämnet och min framtida roll som bildlärare.
Som lärare möter vi elever både i ett kollektiv och som enskilda indvider och det är mitt ansvar att vägleda och stötta eleverna till kunskaper som hjälper dem inför olika val och prioteringar de kommer att göra senare i livet. Min yrkesutövning är att sätta elevernas lärande i centrum. Det menas att jag som lärare har ett ansvar i att stödja elever i deras personliga utveckling, skapar möjligheter till utvecklat lärande samt att eleverna utvecklar kritisk tänkande.( Studielitteratur s.285) Som lärare är det viktigt att ständigt utveckla sina egna kompetenser både inom sin egna yrkesutveckling och undervisningens innehåll. ( Studielitteratur s. 286) För att förstärka dessa två måste jag som lärare vara noga med att ständigt utveckla mina kompetenser inom bild för att eleverna ska få en bred undervisning samt att eleverna ges möjlighet till inviduell utveckling.
Som lärare måste jag utveckla min undervisning så den går att göra på flera olika sätt. Som det ser ut nu i samhället kan bildsalen och bildundervisningen se annorlunda ut i framtiden. Bild är ett praktiskt ämne men distansundervisning förekommer mer och som lärare behöver jag utveckla min undervisning på ett sätt som gör så att den fysiska frånvaron inte ska påverka undervisningen. Det vill säga skapa möjligheter för elever att utföra och utveckla kunskaper inom det praktiska ämnena på distans. Jag anser att det praktiska ämnerna är väldigt viktiga för den inviduella utvecklingen. Dessa ämmen skapar möjligheter till kritiskt tänkande, inviduell reflektion, analys samt samhällsfrågor kopplat till nutid och historia. På skolverket beskrivs bild följande:
"Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska och känslomässiga upplevelser. Kunskaper om bilder och bildkommunikation är betydelsefulla för att kunna uttrycka egna åsikter och delta aktivt i samhällslivet. Genom att arbeta med olika typer av bilder kan människor utveckla sin kreativitet och bildskapande förmåga." ( Skolverket, 2019)
För att inte tappa de estetiska och praktiska ämnerna är det viktigt att jag som lärare utvecklar undervisningen så att den följer med i samhällsutvecklingen, elevernas inviduella utveckling, behov och intressen samt kunna koppla det till läroplanen.
__________________________________
Referenslista
• Lärarens handbok – lärarförbundet (2011) Studentlitteratur AB Lund (318 s)
• Marie Falén föreläsning ” Bildundervisning och hållbarhet” https://play.hb.se/media/Kaltura+Capture+recording+-+juli+4e+2020%2C+4A35A47+pm/0_1c9f71i0 (2020-07-04)
· Åsén, Gunnar (red.) (2017). Bildundervisning och lärande genom bilder. Liber: Stockholm (193 s)